Universul oglindit în ochii femeilor si fetelor/ The Universe mirrored in Women’s and Girls’ Eyes

Perioada : 11 februarie-08 martie 2022

Activitățile proiectului :

  1. VIDEO DE PREZENTARE fete/femei cu rezultate deosebite în astronomie

Durata este de maxim 2 minute; persoanele din video pot vorbi despre  următoarele aspecte: nume, profesie/funcție, locul unde lucrează, domenii de interes, rezultate profesionale deosebite, cu impact în provocările societății de azi, provocările zilnice din meseria lor, modelul pe care l-au avut atunci când și-au ales această meserie, dacă au fost discriminate din cauza faptului că sunt femei (pozitiv sau negativ), ce le-ar spune adolescenților pentru a-i încuraja să aleagă o carieră în astronomie, cum se poate promova astronomia mai bine în lume, dacă lucrează la diverse proiecte care au legătură cu astronomia. Eliminarea stereotipurilor în alegerea unei cariere în astronomie este un aspect important al prezentării. Este important să fie reliefate atât neajunsurile, dar, mai ales, oportunitățile oferite de o carieră în astronomie pentru femei. Filmulețul poate fi realizat și în lb. engleză.

  1. PREZENTAREA ÎN ȘCOLI A FEMEILOR ASTRONOM DE-A LUNGUL ISTORIEI 

În fiecare zi, în școală va fi prezentat unul din cele 26 de materiale, ce vor fi transmise de către IAU (International Astronomical Union). În urma prezentării, vor fi organizate discuții libere cu elevii pentru a obține un feedback relevant. Se pot organiza și alte activități în urma prezentării, în funcție de nivelul de interes, vârsta și abilitățile elevilor dvs.

  1. CONCURS – IMAGINEAZĂ-ȚI UN ASTRONOM!

Materialul poate fi un desen, un colaj, un video, 1 slide PPT sau orice altă formă de artă ce poate fi transmisă prin email. Poate fi însoțit de un text explicativ.

Grup țintă : 35 clase / 1050 elevi  din învățământul  primar (1clasa/30elevi), gimnazial (12 clase/360 elevi), liceal ( 20 clase/600 elevi) , coordonați de cca  31 cadre didactice .

Mai multe informatii…

15.02.2020

EVENIMENT WOMEN IN ASTRONOMY 2022 – 15 februarie 2022

“Am citit, am desenat, ne-am docmentat și am realizat colaje, am vizionat prezentări și am discutat despre ele …..
”Fii atent la lumea din jur și apoi găsește locurile în care crezi că ești priceput. Urmează-ți fericirea – iar fericirea nu înseamnă  că este ușor!” – Mae Jemison, inginer, fizician, prima femeie de culoare astronaut NASA”

Prof: Diana Turnea, Laura Plocon, Mihai Mihaela, Valentina Liurcă

Suntem în Calendarul  evenimentelor 2022 –  IAU Global Outreach  Events ! Mulțumim Romanian NAEC!  Mulțumim coordonatoarei, Ana Naghi, pentru oportunitatea oferită de a participa la acest proiect provocator pentru mulți dintre noi !
Am  continuat activitățile de realizare de prezentări ale unor personalități feminine din astronomie, vizionări și discuții!

“Odata ce ati fost in spatiu, veti aprecia cat de mic si fragil este Pamantul.” – Valentina Tereshkova a prima femeie in spatiu  la bodul lui Vostok 6 (1963)

Astăzi, prezentări și discuții, imagini și  culori!

“Privind înapoi, eram cei mai norocoși oameni din lume. Nu aveam de ales decât să fim pionieri, nu ne permiteam să fim începători.” – Margaret Heafield a fost Diviziei Inginerie Software pentru programul NASA Apollo Space (1969).